Τι είναι το δορυφορικό internet και γιατί να το επιλέξετε
Το δορυφορικό ίντερνετ είναι ένας τύπος ευρυζωνικής διαδικτυακής σύνδεσης στην οποία μεσολαβεί ένας δορυφόρος για τη μετάδοση σήματος δικτύου μέσω του φορέα διαχείρισης (Eutelsat) σε εσάς. Ο φορέας λαμβάνει δεδομένα από τον διαδικτυακό πάροχο (internet provider), τα οποία μεταδίδει κατόπιν ασύρματα – σε πολύ υψηλές συχνότητες και με την βοήθεια ειδικών πολύ μεγάλων κατόπτρων – στον δορυφόρο. Στην συνέχεια, το σήμα έρχεται σε εσάς και συλλέγεται από το δορυφορικό σας κάτοπτρο. Το κάτοπτρο είναι συνδεδεμένο στο modem / router σας, το οποίο – με την σειρά του -συνδέει τις συσκευές σας (κινητό, tablet, υπολογιστής, smart tv, κλπ.) ασύρματα ή ενσύρματα, με το διαδίκτυο. Η διαδικασία λειτουργεί αμφίδρομα, οπότε με τον τρόπο αυτό έχετε ενεργή διαδικτυακή σύνδεση. H SATDATA ελέγχει, συντονίζει και υποστηρίζει τους πελάτες της σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την δορυφορική σύνδεση τους στο internet.

· Απουσία ενσύρματης σύνδεσης στο σημείο που βρίσκομαι
· Απουσία ή πολύ χαμηλές ταχύτητες δεδομένων κινητής 4G /5G
· Απουσία υποδομών οπτικών ινών στην περιοχή μου
· Χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης μέσω Adsl
· Αναξιόπιστη σύνδεση με πολλά «σκαμπανεβάσματα» ταχυτήτων, μικροδιακοπές & «θόρυβο» στην γραμμή.
· Προβληματική σύνδεση σε ακραίες καιρικές συνδέσεις
· Οικονομικοί, διοικητικοί ή διαδικαστικοί λόγοι
Ειδικά για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιωτικά συμπλέγματα στην Ελλάδα, το δορυφορικό ίντερνετ μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα συμφέρουσα λύση καθώς στις περιοχές αυτές είτε υπάρχει έλλειψη αντίστοιχων επίγειων υποδομών, όπως για παράδειγμα κλασσικών συνδέσεων ADSL / VDSL, είτε δεν υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης με άλλους τρόπους (ή ακόμη και εάν υπάρχει είναι ασύμφορη οικονομικά). Για μια άλλη κατηγορία επιχειρήσεων που διαθέτουν παραγωγικές μονάδες σε δύσβατα μέρη, όπως, π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια, υλοτομικές μονάδες αλλά και για εταιρείες με μεγάλη γεωγραφική διασπορά που έχουν ανάγκη από ένα αξιόπιστο δίκτυο intranet, η δορυφορική σύνδεση με τις ταχύτητες που προσφέρει η SATDATA, λύνει με μοναδικό τρόπο σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Εάν παράλληλα συνδυασθεί η δορυφορική σύνδεση και με κάποια άλλη υπηρεσία πχ με τηλεφωνία στο υπολογιστικό νέφος, τότε το όφελος μεγιστοποιείται.
Συνολικά, το δορυφορικό ίντερνετ έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Μπορείτε να βρείτε πακέτα δορυφορικού internet με ταχύτητα έως 50 Mbps (σύντομα έως 250Mbps). Η ύπαρξη ταχύτερου internet μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας σε επίπεδο επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει δραματικά την ατομική εμπειρία του κάθε διασυνδεδεμένου χρήστη.
Το ίντερνετ μέσω xDSL (Adsl – Vdsl) μπορεί να είναι πιο αργό ή και πιο γρήγορο από το δορυφορικό. Ανάλογα με τον πάροχο που χρησιμοποιείτε, το πακέτο που έχετε επιλέξει και το σημείο στο οποίο είναι η εγκατάσταση σας , η πραγματική σας ταχύτητα μπορεί να κυμαίνεται από 5 Mbps έως 200 Mbps. Εάν έχετε πρόσβαση σε έναν πάροχο DSL με σύγχρονη τεχνολογία και είσαστε σε κοντινή απόσταση από έναν κόμβο του, τότε θα έχετε καλύτερη εμπειρία με το xDSL. Σε κάθε άλλη περίπτωση το δορυφορικό ίντερνετ λόγω σταθερής ταχύτητας και αξιοπιστίας μάλλον είναι καλύτερη επιλογή.
Το internet μέσω οπτικών ινών είναι σήμερα πιο γρήγορο από το δορυφορικό ίντερνετ. Είναι όμως πιθανόν να είναι και πιο ακριβό εάν υπολογίσουμε ότι σπάνια παίρνουμε σκέτη ιντερνετική σύνδεση, αλλά σε αυτήν προστίθενται η τηλεφωνία, τα πακέτα καλωδιακής τηλεόρασης ή τα πακέτα κινητής. Οπότε στην περίπτωση αυτή προτείνουμε να εξετάσετε προσεκτικά την λύση του δορυφορικού internet. Πιθανότατα θα βρείτε καλύτερες ταχύτητες και τιμές από παρόχους σύνδεσης μέσω οπτικών ινών, αλλά είναι πάντα έτσι;
Το ίντερνετ μέσω μικροκυματικών ζεύξεων (Microwave Links) με ταχύτητες από 50 mbps έως 1Gbps, είναι μια λύση ακριβή που υλοποιείται κυρίως σε επιχειρησιακό περιβάλλον. Επίσης, δεσμευτική ως προς τους χρόνους διατήρησης της ενεργής συνδρομής (συνήθως 3 χρόνια). Και εδώ απαιτείται προσεκτική σύγκριση με την λύση του δορυφορικού ίντερνετ.
Συμπερασματικά, σε αρκετές περιπτώσεις η λύση του xDSL φαίνεται σαν αυτονόητη και φυσιολογική. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Η οπτική ίνα εξαπλώνεται αργά, οπότε είναι και θα παραμείνει για τα επόμενα 3-5 χρόνια για πολλές περιοχές της Ελλάδας «όνειρο απατηλό». Οπότε το δορυφορικό ίντερνετ είτε σαν κύρια, είτε σαν εφεδρική σύνδεση μπορεί να είναι η λύση!
Όπως συμβαίνει με κάθε τρόπο σύνδεσης internet, θα πρέπει να καθορίσετε τι ταχύτητες χρειάζεστε, και τι διαθέσιμα χρήματα έχετε. Αν και είναι δελεαστικό να αποκτήσετε το ταχύτερο πακέτο, δεν χρειάζεται να πληρώνετε παραπάνω για ταχύτητες που τελικά δεν θα χρησιμοποιήσετε.
Η επιλογή ενός πακέτου δορυφορικού internet, θα πρέπει να βασίζεται στις διαδικτυακές απαιτήσεις εύρους σύνδεσης (bandwidth) που υπολογίζετε ότι θα σας χρειαστούν. Οι χαμηλότερες ταχύτητες θα λειτουργήσουν επαρκώς για την περιήγηση στον ιστό, τον έλεγχο email κλπ, αλλά για streaming όπως στο Netflix, θα χρειαστείτε μεγαλύτερες ταχύτητες.
Λόγω των υψηλών ταχυτήτων που προσφέρει το ίντερνετ μέσω δορυφόρου (Internet over Satellite) μπορεί να υποστηρίξει πλήθος εξειδικευμένων εφαρμογών όπως Τηλεκπαίδευση, Τηλεϊατρική, τηλεφωνία VoIP, Videocall μέσω Διαδικτύου, σύνδεση Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών (ATM), σύνδεση τερματικών PoS, διασύνδεση λογισμικού ERP / CRM με κεντρικές βάσεις δεδομένων, κλπ.
Εννοείται ότι μπορεί να υποστηρίξει και όλες τις κλασσικές υπηρεσίες που ζητάμε όλοι από το διαδίκτυο (σερφάρισμα, κατέβασμα ταινιών (από Netflix, Apple TV, κλπ.), διαδικτυακό ραδιόφωνο, email, social media, υποστήριξη cloud εφαρμογών αποθήκευσης δεδομένων Dropbox ή Onedrive.
Τέλος, μπορεί να αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία για τουριστικές μονάδες, επιχειρήσεις ΄ή εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες στους πελάτες τους (π.χ. WiFi μέσω Hot Spots κ.τ.λ.). Και όλα αυτά ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή περιοχής σύνδεσης.
Η μόνη εφαρμογή που δεν μπορεί να υποστηρίξει ικανοποιητικά το δορυφορικό ίντερνετ είναι το online gaming. Ο λόγος είναι ότι εξ αιτίας της φύσεως της δορυφορικής σύνδεσης – περίπου 170.000χλμ. ταξιδιού του σήματος από το τερματικό του χρήστη μέχρι την επιστροφή του σε αυτό, υπάρχει χρονική υστέρηση περίπου 0,6 δευτερολέπτων ανάμεσα στις 2 φάσεις. Οπότε τα ζωντανά διαδικτυακά παιχνίδια δεν μπορούν να ολοκληρωθούν με την απαιτούμενη αμεσότητα.
Βεβαίως και μπορείτε. Και όχι μόνον αυτό. Ανάλογα με το είδος της σύνδεσης που είχατε ή έχετε μπορείτε να επωφεληθείτε από εκπτώσεις στο μηνιαίο κόστος συνδρομής σας. Επιπλέον – εφόσον ο εξοπλισμός σας είναι σε καλή κατάσταση – μπορείτε να αλλάξετε μόνο τα ηλεκτρονικά μέρη του συστήματος και να εξοικονομήσετε χρήματα, τόσο από το κόστος αγοράς του εξοπλισμού όσο και από το κόστος εγκατάστασης. Τα παραπάνω αποτελούν αποκλειστικές προσφορές της SATDATA.
Βεβαίως και είναι. Η SATDATA θέλει όλοι οι συνδρομητές της να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που επιθυμούν, την περίοδο που τις χρειάζονται. Έτσι λοιπόν τους προσφέρει την δυνατότητα να κατεβάσουν μια φορά μέσα σε κάθε χρόνο, την ταχύτητα τους στο χαμηλότερο πακέτο που προσφέρεται εκείνη την στιγμή. Εάν θέλουν, μπορούν ακόμη και να διακόψουν την σύνδεση τους, για όσο διάστημα επιθυμούν, μετά την συμπλήρωση του πρώτου δεσμευτικού δωδεκαμήνου σύνδεσης. Η μόνη ιδιαιτερότητα που θα υπήρχε σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν ότι κατά την επανασύνδεση τους δεν θα έπαιρναν την στατική διεύθυνση που τους είχε αποδοθεί στην αρχική σύνδεση τους, αλλά μια άλλη, τελείως διαφορετική.
Facts vs Myths

Όπως συχνά συμβαίνει σε κάθε καινούργια και καινοτόμα υπηρεσία που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, υπάρχουν κάποιοι “μύθοι” περί της αξιοπιστίας της, της λειτουργίας της καθώς και κάποιες απορίες ή εντυπώσεις, που δημιουργούν μια «ομιχλώδη» συνολική εικόνα. Λαμβάνοντας υπόψιν κάποιες ανακρίβειες ή άστοχες απόψεις που κυκλοφορούν, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε τις σωστές απαντήσεις.
Το δορυφορικό ίντερνετ παλαιότερα ήταν πράγματι πολύ πιο αργό, με ταχύτητες λήψης περίπου 750Kbps έως 1,5Mbps. Αλλά η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και οι νέοι δορυφόροι που έχουν μπει – και μπαίνουν συνεχώς – σε λειτουργία, έχουν αυξήσει δραματικά τις ταχύτητες. Το δορυφορικό ίντερνετ που προσφέρει η SATDATA μέσω της Eutelsat έχει σήμερα ταχύτητες έως και 50Mbps download και σύντομα – στις αρχές του 2023 – θα έχει έως 250Mbps download. Οι ταχύτητες αυτές είναι απολύτως συμβατές με τις τρέχουσες επίγειες. Παράλληλα η αξιοπιστία των δορυφορικών συνδέσεων είναι πλέον δεδομένη, μιας και η δορυφορική σύνδεση data αποτελεί πλέον μια δοκιμασμένη λύση όχι μόνον για ιδιώτες ή επιχειρήσεις αλλά και για κράτη, διεθνείς οργανισμούς, στρατούς κρατών, κλπ. Εάν προστεθεί εδώ ότι οι ταχύτητες αυτές είναι σταθερές και ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον μεταφερόμενο όγκο δεδομένων, πιστεύετε ότι θα υπήρχε κάποιος λόγος για να ανησυχείτε;
Πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε κάποια διαφορά στο πόσο γρήγορα μπορείτε να συνδεθείτε στο internet με δορυφορική σύνδεση, συγκριτικά με άλλους τρόπους σύνδεσης. Αν δεν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για on line gaming, η ελάχιστη χρονική καθυστέρηση στην μετάδοση σημάτων μέσω δορυφόρου δεν θα σας επηρεάσει.
Η καθυστέρηση (latency – λανθάνων χρόνος) είναι ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στην αποστολή και την λήψη των δεδομένων. Στην περίπτωση του δορυφορικού internet, είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να μεταβούν οι πληροφορίες από τη συσκευή σας στο δορυφορικό πιάτο σας, στην συνέχεια στον δορυφόρο του φορέα διαχείρισης, από εκεί στον επίγειο σταθμό του, στην συνέχεια στον πάροχο internet, εκεί να γίνει η επεξεργασία της πληροφορίας και στο τέλος να ακολουθηθεί η αντίστροφη διαδρομή.
Ο χρόνος αυτός είναι υψηλότερος στο δορυφορικό internet από ό,τι στα επίγεια δίκτυα. Στα τελευταία υπάρχει μια χρονική υστέρηση της τάξεως των 20–90 χιλιοστών του δευτερολέπτου (ms) ανάλογα με το είδος του δικτύου, ενώ στο δορυφορικό internet ο χρόνος αυτός είναι περίπου 630 ms.
Επειδή οι δορυφόροι είναι τοποθετημένοι σε γεωστατική τροχιά στα 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τη γη, τα δορυφορικά δεδομένα internet έχουν πολύ δρόμο να ταξιδέψουν (περίπου 170.000 χλμ.). Για τον λόγο αυτό συνιστούμε ως SATDATA το δορυφορικό internet για όλες τις δυνατές χρήσεις πλην του online gaming. Αλλά αν βρίσκεστε σε μια δυσπρόσιτη περιοχή χωρίς καλύτερες επιλογές σύνδεσης στο διαδίκτυο, το δορυφορικό ίντερνετ μπορεί να είναι η καλύτερη (και μερικές φορές η μοναδική) επιλογή σας.
Αν και είναι γεγονός ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα (δυνατή καταιγίδα, έντονη βροχόπτωση – χιονόπτωση) μπορούν να εξασθενίσουν ή και να διακόψουν προσωρινά την δορυφορική σύνδεση, το πρόβλημα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ίσως – εκ πρώτης όψεως – φαίνεται. Ο λόγος είναι ότι οι διακοπές ή οι εξασθενήσεις σήματος που σχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα – και που ονομάζονται «bad weather signal fading» – κρατούν λίγο και το σήμα αποκαθίσταται πλήρως μόλις περάσει το φαινόμενο. Αντίθετα, μια ισχυρή καταιγίδα με πεσμένα δέντρα ή άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες που θα είχαν παρόμοια αποτελέσματα, θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλές επίγειες δικτυακές συνδέσεις, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Όμως το δορυφορικό ίντερνετ που προσφέρει η SATDATA και η μικρομετρική εγκατάσταση που κάνουν οι εξειδικευμένοι τεχνικοί της, ελαχιστοποιούν τις συνέπειες αυτού του φαινομένου.
Η γενικότερη εντύπωση που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι ότι το δορυφορικό internet είναι ακριβό. Αυτό οφείλεται βασικά σε ένα και μόνον λόγο: στο ότι ενώ η μηνιαία συνδρομή των συνδέσεων που προσφέρoυν οι διάφοροι διεθνείς πάροχοι δορυφορικού ίντερνετ, είναι σε ανταγωνιστική τιμή (τουλάχιστον για τα βασικά πακέτα) , το τελικό μηνιαίο κόστος εκτοξεύεται λόγω των πακέτων ογκοχρέωσης. Κατ’ αυτό τον τρόπο κάποιος ο οποίος θα κατανάλωνε π.χ. 50gb τον μήνα θα πλήρωνε 60€, αν ανέβαινε στα 200gb τον μήνα θα πλήρωνε 220€, κ.ο.κ. Και όλα αυτά με ταχύτητες download των 30Mbps και κυρίως με την αγωνία του «μήπως φτάσω και περάσω τον όγκο δεδομένων που μου αναλογεί» και «τι λογαριασμός θα μου έρθει τελικά;»
H Satdata ανατρέπει πλέον τα δεδομένα προσφέροντας απεριόριστο όγκο δεδομένων, με σταθερές ταχύτητες κατεβάσματος των 50Mbps, ΜΕ STATIC IP και με κόστος μερικών δεκάδων ευρώ τον μήνα. Κατ’ αυτό τον τρόπο η σύγκριση με το ΑDSL, το VDSL και το internet μέσω οπτικών ινών γίνεται απολύτως ανταγωνιστική. Παράλληλα, με την επικείμενη αύξηση των ταχυτήτων στα 250Mbps και την διατήρηση των μηνιαίων συνδρομών από την SATDATA σε ανταγωνιστικά επίπεδα, το δορυφορικό internet είναι πλέον μια τελείως αποδεκτή επιλογή διαδικτυακής σύνδεσης, είτε σαν βασική, είτε σαν εφεδρική (backup).

Έχετε ακόμη απορίες;
Επικοινωνήστε μαζί μας και σύντομα ένας εκπρόσωπος μας θα σας απαντήσει.